Podul Key din Baltimore nu este prima tragedie. Istoria prăbuşirilor catastrofale ale podurilor din SUA

Podul Key din Baltimore nu este prima tragedie. Istoria prăbuşirilor catastrofale ale podurilor din SUA

Părţi ale podului Francis Scott Key, cu 4 benzi, din Baltimore, Maryland, s-au prăbuşit în râul Patapsco, după ce a fost lovit de o navă de marfă, marţi dimineaţă. Cel putin 6 oameni sunt în continuare dispăruţi. Deşi este cea mai recentă catastrofă, Francis Scott Key nu este primul pod care s-a prăbuşit în ultimii 100 de ani în SUA.

1967: Podul Point Pleasant din Virginia de Vest

Podul Point Pleasant, cunoscut în mod colocvial drept Podul de Argint datorită vopselei sale din aluminiu, s-a prăbuşit în raul Ohio, pe 15 decembrie 1967. Podul facea legătura între Point Pleasant, Virginia de Vest şi Gallipolis, Ohio. Patruzeci şi şase de oameni au murit atunci, iar doi dintre aceştia nu au fost niciodată găsiţi. Cauza a fost o defecţiune a unui lanţ ocular în podul suspendat.

1980: Podul Sunshine Skyway din Florida

În 1980, un pod din Florida s-a prăbuşit după ce o navă s-a ciocnit de el, ducând la moartea a 35 de şoferi şi pasageri de autobuz. Podul făcea legătura între St. Petersburg şi Bradenton. După prăbuşire, cargoul a rămas blocat sub pod.

1993: Podul Big Bayou Canot din Alabama

Pe 22 septembrie 1993, barje împinse de o remorcheră s-au ciocnit de podul Big Bayou Canot de lângă Mobile, Alabama. La doar opt minute mai târziu, un tren de pasageri Amtrak a deraiat de pe pod, ucigând 47 de persoane şi rănind 103. Accidentul rămâne cea mai mortală epavă de tren din istoria Amtrak şi din istoria căilor ferate din Alabama.

2002: Prăbuşirea podului 1-40 în Oklahoma

Podul I-40, care se întindea peste râul Arkansas la sud-est de Webbers Falls, Oklahoma, s-a prăbuşit pe 26 mai 2002, după ce o navă de marfă s-a ciocnit de un dig care susţinea podul. Căpitanul şi-a pierdut cunoştinţa, pierzând controlul. O secţiune a podului s-a prăbuşit, ucigând 14 persoane şi rănind 11.

2007: Podul fluviului Mississippi din Minnesota

Podul I-35W pe râul Mississippi, cunoscut şi sub numele de Podul 940, se întindea peste râul Mississippi chiar în aval de Minneapolis, Minnesota. La acea vreme, era al treilea cel mai aglomerat pod din Minnesota, transportând zilnic aproximativ 140.000 de vehicule. S-a prăbuşit în râul Mississippi pe 1 august 2007, ucigând 13 persoane şi rănind 145. Potrivit unei investigaţii a Comitetului Naţional pentru Siguranţa Transporturilor, prăbuşirea a fost cauzată de o defecţiune de proiectare a plăcilor subţiri de oţel.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprepodsuabaltimore
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt