Un indicator important arată că guvernarea PSD reduce inflaţia prin plafonarea preţurilor şi prin susţinerea producţiei locale

Un indicator important arată că guvernarea PSD reduce inflaţia prin plafonarea preţurilor şi prin susţinerea producţiei locale
foto: Pixabay

Politica Guvernului Marcel Ciolacu de a asigura o creştere economică sustenabilă prin programe de investiţii masive şi prin susţinerea firmelor locale aduce noi rezultate pozitive pentru români.Datele publicate de INS arată că preţurile producţiei industriale în luna martie au scăzut cu 1,8% faţă de luna februarie 2024 şi cu 7,9% faţă de cele în registrate în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Scăderea este extrem importantă pentru toţi românii pentru că variaţiile preţurilor cu care sunt fabricate produsele în România ajung, în majoritatea cazurilor, să fie reflectate de preţurile aceloraşi produse la raft, în marile magazine.

Între aceste preţuri de producţie şi inflaţie există o legătură directă, chiar dacă variaţiile din industrie nu sunt imediat resimţite de populaţie. Astfel, între inflaţie şi preţurile producţiei industriale, există o legătură directă. Dacă preţurile de producţie scad, atunci românii va trebui să scoată mai puţini bani din buzunare atunci când cumpără produsele de la supermarket.

Încă de la intrarea la guvernare, PSD a protejat românii prin politica de plafonare a preţurilor la produsele de bază, măsură ce a fost recent extinsă până la sfârşitul anului 2024.Aceste produse provin cu precădere din producţia locală, iar o scădere a preţurilor cu care sunt fabricate aduce şi o scădere a preţurilor la raft, în magazine. Astfel, mai ales românii cu venituri mici beneficiază de o dublă protecţie: prin plafonare şi prin susţinera firmelor locale de a produce mai ieftin.

Potrivit INS, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 2,52% în martie, faţă de februarie 2024, respectiv 10,93% în comparaţie cu luna martie a anului anterior.

În ceea ce priveşte piaţa externă (produsele pentru export), în martie faţă de februarie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,15%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 0,53%.

Se observă astfel că firmele româneşti au beneficiat de creştere foarte redusă a preţurilor de producţie, ceea ce asigură o mai bună competitivitate pe pieţele externe.

Pentru comparaţie, în 2022, România înregistra o creştere a preţurilor de producţie de aproape 45%, cea mai mare din întreaga Uniune Europeană, conform datelelor Eurostat. În anul următor, indicele a intrat în teritoriu negativ în mai multe state europene, media din blocul comunitar fiind o scădere uşoară de 1,3%. Anul trecut preţurile din România au înregistrat o creştere de 5,2%.

Afla mai multe desprepsdproductieguvernsustinere
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt