Uniunea Europeană cere Israelului să-şi „înceteze imediat” operaţiunea militară de la Rafah

Uniunea Europeană cere Israelului să-şi „înceteze imediat” operaţiunea militară de la Rafah

Uniunea Europeană a cerut miercuri Israelului să-şi „înceteze imediat” operaţiunea militară de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, pentru că în caz contrar relaţia sa cu UE ar putea fi pusă la încercare.

„Uniunea Europeană îndeamnă Israelul să-şi înceteze imediat operaţiunea militară de la Rafah”, a cărei continuare „ar pune în mod inevitabil la încercare relaţia UE cu Israelul”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat într-un comunicat.

Zeci de mii de civili au continuat să fugă miercuri din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, care este atacat de Israel şi ameninţat cu o ofensivă terestră majoră.

De asemenea, UE solicită Israelului „să se abţină de la agravarea în continuare a situaţiei umanitare deja dezastruoase din Gaza” şi să „redeschidă” punctul de trecere de la Rafah. Peste un milion de civili care s-au refugiat la Rafah au primit ordin să se evacueze în zone pe care ONU nu le consideră „sigure”, denunţă UE, principalul donator de ajutor umanitar pentru palestinieni, conform Agerpres. 

De atunci, punctul de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Egipt a rămas închis, deşi este crucial pentru convoaiele care transportă ajutoare pentru o populaţie ameninţată de foamete în Gaza, conform ONU.

Operaţiunea militară israeliană de la Rafah „duce la mai multe strămutări, risc de foamete şi suferinţă umană”, a mai deplâns UE în acest mesaj.

 

Afla mai multe despreueisraelfasia gazarafah
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt