Românii trăiesc mai bine decât maghiarii. Care este diferenţa între nivelurile de trai

Românii trăiesc mai bine decât maghiarii. Care este diferenţa între nivelurile de trai

Dacă până nu demult salariile din Ungaria le depăşeau pe cele ale românilor, lucrurile s-au schimbat. Suntem peste maghiari la nivelul de trai, spun chiar jurnaliştii din Ungaria.

În ultimii ani, economia românească a crescut mai rapid decât cea maghiară. Românii au consumat mai mult decât maghiarii. Şi acum ştim de ce: anul trecut, salariile erau deja mai mari în România decât în Ungaria. Potrivit datelor Eurostat tocmai publicate, 2023 a fost primul an în care salariile din vecinul nostru estic au atins paritatea puterii de cumpărare (PPS).

Polonia are de departe cele mai mari salarii din regiune şi, deşi salariile cresc în toate ţările, România a înregistrat cea mai rapidă creştere. În ultimii zece ani, decalajul dintre salariile din România şi cele din Ungaria s-a redus aproape constant, ajungând în cele din urmă să dispară complet.

Dacă ne uităm la relaţia dintre salarii şi consum, putem spune că Ungaria se află profund sub linia de trend. Adică, la nivelul de salarii la care ne aflăm în prezent, consumul ar putea fi mai mare. Iar nivelul salarial din România (care nu este cu mult mai mare decât cel din Ungaria) este uşor peste trend. Acest fenomen poate fi explicat printr-o serie de factori, dintre care poate cel mai important este faptul că factorii de decizie politică din Ungaria se concentrează să se asigure că investiţiile ocupă o felie cât mai mare din economie, în timp ce alte ţări funcţionează cu o dinamică de acumulare mult mai mică. Cu alte cuvinte, la nivelul actual al veniturilor, politicile economice ale celorlalte ţări din regiune tind să se concentreze mai degrabă pe consum decât pe investiţii. 

Afla mai multe desprenivel de traipibeconomie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt