Rămăşiţele unei rachete nord-coreene, găsite la Harkov, spun specialiştii

Rămăşiţele unei rachete nord-coreene, găsite la Harkov, spun specialiştii
foto: X

Resturile unei rachete care a aterizat în oraşul ucrainean Harkov pe 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană din seria Hwasong-11, au declarat luni observatorii care monitorizează respectarea sancţiunilor ONU într-un raport adresat unui comitet al Consiliului de Securitate, relatează Reuters.
În raportul de 32 de pagini consultat de Reuters, experţii ONU care monitorizează respectarea sancţiunilor au ajuns la concluzia că "resturile recuperate de la o rachetă care a aterizat în Harkov, Ucraina, la 2 ianuarie 2024, provin de la o rachetă din seria Hwasong-11 a RPDC" şi încalcă embargoul asupra armelor impus Coreei de Nord.
Cunoscută în mod oficial sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), Coreea de Nord se află sub incidenţa sancţiunilor ONU pentru programele sale balistice şi nucleare încă din 2006, iar aceste măsuri au fost consolidate de-a lungul anilor.
Trei observatori ai sancţiunilor s-au deplasat în Ucraina la începutul acestei luni pentru a inspecta resturile şi nu au găsit nicio dovadă că racheta a fost fabricată de Rusia. Ei "nu au putut identifica în mod independent de unde a fost lansată racheta şi nici de către cine", se spune în raport.

Afla mai multe desprerachetacoreeaucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt